Още за зайчетата...и тяхното здраве!

Go down

Още за зайчетата...и тяхното здраве! Empty Още за зайчетата...и тяхното здраве!

Писане  Ratatuille on Вто Окт 23, 2007 12:56 pm

Как да опазим здравето на зайчето?

# Зайчетата не издържат на голяма топлина - за целта през топлите месеци може да им мокрите ушите, тъй като те се охлаждат през тях, да им постеляте мокри постелки, слагате лед във водата или направо замразени пластмасови шишета с вода, да ги държите на проветриво място и т.н.
# Зайчетата сменят козината си на всеки 3 месеца в различна степен. При това те трябва да бъдат редовно сресвани и излишните косми отстранявани. Те имат навика сами да се четкат и поглъщат космите си, поради което е и важно да ядат прясна трева за да могат да ги изхвърлят. Зайчетата не се къпят цели, защото може да получат стрес, но може да се мият отделни части от тялото им.
# Зъбите на зайчетата растат постоянно и могат да израснат твърде много или да се изкривят, което е по-типично за предните им зъби, при което трябва да се заведат на ветеринар да им ги подреже.
# Инфекции - познават се по отделяните секрети през носа или очите на зайчето, или по звука на кашлица от дробовете им. Лекуват се чрез антибиотици от ветеринар. Желателно е също зайчето да се имунизира всяка година, за което се консултирайте с ветеринар.
# При наличие на бълхи може да се използват успешно препаратите за котки.
# Кастрация - желателно е в перида на половото им съзряване между 4 и 6 месеца зайчетата да бъдат кастрирани от ветеринар. По-късната кастрация на 6 месеца крие по-малък риск за операцията, като след навършаване на 6 години операцията също не е желателна. Кастрацията помага на зайчетата да са по-здрави. По този начин може да отглеждате заедно и разнополови зайчета. Имайте също в предвид, че размножаването на зайчетата при домашни усложия е трудно и нежелателно.
# Не забравяйте да имате телефона на ветеринаря по всяко време.


''За да бъде здраво, му е нужно най-вече прекрасен дом-клетка''

Клетка

Клетката на зайчето трябва да бъде възможно по-голяма, поне 4 пъти по-голяма от него, а ако престоява затворено по-дълго време в нея би трябвало да е още по-голяма. Докато зайчето не е тренирано е желателно да бъде затваряно в клетката нощем и докато ви няма в къщи. Когато бъде добре тренирано, вратата на клетката може да се държи отворена и то да излиза и тича из къщата и докато ви няма, като се вземат мерки на местата които ходи да не създава проблеми.

Подът на клетката не трябва да е решетъчен, а ако случайно е такъв трябва да го постелете плътно. Поставките за храна и вода трябва да са фиксирани, защото зайчето си играе с тях и ги бута.

Може да се постараете да осигурите клетка за зайчето и на два етажа, което то би оценило като много удобно и забавно. Ако клетката няма втори етаж, но е достатъчно висока, може да направите втори етаж като застопорите достатъчно здраво твърди дъски, които то не може да дъвчи и му осигурите стълба или наклонена дъска по която да се изкачва.

Клетка може да си приспособите и като заградите някой ъгъл с мрежа. В таванска стая, особено сполучливо е да загради таванска ниша, при което зайчето ще бъде на нивото на очите ви. Много хора оставят просто една щайга в стаята и я постилат, но при този вариант сте обречени на значително чистене.

# Когато пускате зайчето из дома, внимавайте на първо място за: ниско включени електроуреди в контактите - зайчето ги асоциира с виещи се растения и ги дърпа и дъвче
# цветя и растения - консумирайки ги, то не само, че може да ги съсипе, но може и да се отрови
# мека мебел, килими и завеси в които то обича да се рови и да ги дърпа
# неща, които то може да бутне и да счупи


Ratatuille

Брой мнения : 12
Registration date : 23.10.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите