Интересни факти за дървесните жаби.

Go down

Интересни факти за дървесните жаби. Empty Интересни факти за дървесните жаби.

Писане  Ratatuille on Вто Окт 23, 2007 1:00 pm


Най-хубавото е , че такава жаба можете да срешнете и в България, мъкар и малко по-различна на вид от австралийската!!!
Въведение: Австралийските дървесни жаби са големи дървесни жаби срещащи се в Австралия, Нова Гвинеа и околните острови. Те също така са били пренесени и в Нове Зеландия. Тяхното нарицателно име идва от името на учения който ги е описал като вид, а не от цвета на жабата, който варира от тъмно, шоколадово кафяво до светло зелено. Съществува също така и синя цветова форма, която е със син или синьо-зелен цвят на мястото на зеления.
Присъстват редки жълти или бели точки на гърба на някои индивиди. Коремната окраска варира от кремаво до розово-бяло. Както много други дървесни жаби, австралийските дървесни жаби имат способността да променят цвета си в зависимост от заобикалящите ги условия. Температурата, влажността, интензитета на светлината, здравето и цветовете които ги заобикалят могат да дадат въздействат на цветовете на жабата. Размерите им варират от 7,6 до 11,4 см.
Австралийските дървесни жаби са отлични питомци защото те понасят голямо разнообразие от условия, имат интересно поведение и са относително лесни за отглеждане. Те са много добър избор като първо земноводно домашно животно. И диво уловените и развъдените в плен се срещат, обаче аз силно препоръчвам да се взимат дървесни жаби които са родени в плен, тъй като те общо взето са в по-добро здраве от техните диво уловени събратя. Когато избирате австралийска дървесна жаба отбягвайте всеки индивид, който има отворени рани като протриване на носа, необичайни подутини, неестествена шарка или такива които показват ненормално поведение, като например да спят на дъното на терариума. Те са нощни животни, това трябва да означава, че трябва да са неактивни или заспали през деня, освен ако няма храна наоколо.

Терариум: австралийските дървесни жаби са големи, активни животни които изискват просторен терариум в която да живеят. Стандартен ~105 литров терариум с приблизителни размери 76 см. дължина, 30 см. широчина и 46 см. височина е достатъчно голям за една или две напълно порастнали дървесни жаби, въпреки че осигуряването на повече място е препоръчително. Кладите жаби могат да бъдат гледани в по-малки, временни терариуми. Защитен капак от мрежа например е крайно необходим за предотвратяването на излизане на животните. Може да бъде полезно да залепите на терариума аквариумен плакат или черен такъв на всичките стени без предната за да намалите стреса и жабите да се чувстват сигурни.

Главните компоненти на терариума трябва да включват субстрат, клонки и укрития. Има няколко варианта за субстрат, като кокосови стърготини или друга безопасна почва, големи речни камъни, влажен торф или влажни хартиени кърпи. Прости субстрати като последните изискват честа подмяна. Чакъл, пясък, малки парчета кора трябва да бъдат избягвани, тъй като те имат потенциал да бъдат опасни ако бъдат погълнати или да са дразнещи за жабата. Австралийските дървесни жаби живеят по дърветата и трябва да им бъдат осигурени множество клонки като плавей, коркови тръби, секции от PVC тръби и бамбукови пръчки. Същите могат да бъдат поставени както хоризонтално или вертикално , така и под наклон една към друга. Клонките могат да служат също така и като укрития, особено когато бъдат увити с живи или изкуствени растения.

Вода: В терариума постоянно трябва да има голяма купичка с чиста вода. Водата трябва да бъде подменяна с чиста всеки ден или при положение че е замърсена. Ако се използва чешмяна вода, тя трябва да бъде третирана за премахване на хлора и металите от нея. Бутилирана изворна вода може да бъде използвана вместо третирана чешмяна такава.

Температура и влажност: Австралийските дървесни жаби понасят доста добре голям диапазон от температури, което е и една от причините да са непретенциозни домашни любимци. Идеалната температура през деня трябва да варира между 24 и 29 градуса Целзий, със лек спад в температурата през нощта. Случайни колебания в тези температури се понасят добре от жабите. Нисковатова инфра-червена отоплителна крушка трябва да бъде позиционирана над част от терариума ако е необходимо отопление на жабата. Подобна инфра-червена осветителна лампа може да бъде използвана с цел собственика да може да наблюдава жабите през нощта без това да ги безпокои. Отоплителни камъни и други отоплителни устройства които не са безопасни за земноводни трябва да бъдат избягвани.

Нивото на влажността може да варира между 30% и 70% в различните части на терариума. Леко пръскане на няколко дена може да помогне да сме сигурни, че винаги има влажна зона в която жабата може да отиде. Австралийската дървесна жаба, както и много други дървесни жаби, не понасят добре влажни, мочурливи и застояли условия, така, че трябва да сте сигурни, че не пръскате в терариума твърде много и че има добро проветрение.

Храна: Една от най-приятните качства на австралийските дървесни жаби е страхотния им апетит. Радко са придирчиви към храната и ще приемат познатото разнообразие от насекоми, които се използват за храна на такива домашни любимци, като щурци, земни червеи, брашнени червеи, голи охлюви, нощтни пеперуди, хлебарки и др. Главната част от диетата им трябва да се състои от щурци, като на всеки няколко храненета трябва да се предлага и по нещо друго. Хранете възрастните жаби с по два до девет щуреца на всеки два дни. Младите жаби трябва да бъдат хранени всекидневно, но в по-малки количества. Затлъстяването е често срещан проблем при австралийските дървесни жаби когато се отглеждат в плен, но може лесно да бъде избегнато с по-рядко хранене или с по-ниска дажба. Възрастните жаби трябва да получават храната си поръсена с висококачествени витамини за влечуги и земноводни на всеки две до четири хранения. За младите това трябва да се прави по-често.

Интересни факти за дървесните жаби. Tmb_enterprise_029

Ratatuille

Брой мнения : 12
Registration date : 23.10.2007

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите