Два вида плъхове...

Go down

Два вида плъхове... Empty Два вида плъхове...

Писане  Admin on Вто Окт 23, 2007 10:45 am

Малко инфо за домашните плъхове (тези,които можете да си отглеждате вкъщи.)

Декоративен плъх
Препоръки за начинаещия *


Въведение:
Декоративен плъх – това е неголям гризач, отличаващ се от другите си съплеменници с удивителна съобразителност, чистоплътност и даже интелект.
За домашно отглеждане се развъждат селекционирани форми на сивия плъх (Rattus norvegicus), които не представляват опасност от разпространение и пренасяне на опасни заболявания върху човека и другите животни!
Не трябва да се взема плъхче, по-младо от 4-6 седмици, защото до тази възраст младото животно е все още зависимо от майката и откъсването му от тези грижи го прави в по-голяма степен податливо на заболявания.
Определянето на пола при възрастен плъх не представлява голяма трудност – мъжките обикновено имат чифт добре забележими тестиси, доста едри по размер.Женските са по-подвижни, любознателни и маркират територията си доста по-рядко.
Жилище:
Най-подходящото място за отглеждане на плъх – това е клетката, с минимален размер - 40/30/40 см (за едно животно), с метални решетки, високо пластмасово дъно и няколко вратички – такива клетки са хигиенични и удобни за експлоатация.
За постеля може да се ползват едрите стърготини от широколистни видове ( най-доброто решение!), мека хартия, сено или натурална котешка тоалетна.Памук и тъкани не трябва да се използват!В клетката се разполага “къщичката” , където животинката ще си почива и спи.Плъховете са много чистоплътни и усърдно се грижат за козината си – често се мият и вчесват.За тоалетна използват определен ъгъл на клетката.
Почистването се извършва в зависимост от степента на замърсяване, големината на клетката и броя на животните – 1 или 2 пъти седмично!
Плъховете са много чувствителни на течение и прегряване.Клетката да се разполага по-далеч от врати, прозорци, отоплителни уреди и пряка слънчева светлина!

Хранене:
Плъховете са невзискателни към храната животни, хранят се 1-2 пъти дневно (добре е храненето да се извършва в определен час!), като се внимава да не се прехранват – предразположени са към затлъстяване!Денонощнтата потребност от храна е средно 30 г, от които 5-7 г зеленчуци.
Дажбата да е разнообразна и да включва както зърнени храни ( основно пшеница, царевица, овес, просо), така и “обичайна храна” – варено месо и риба, различни каши, макарони, варени и сурови зеленчуци, млечни продукти, свежи плодове, ядки, сухар, листа от салата и глухарче и др.
Не се препоръчват храни, които са тлъсти, много сладки или солени, пушени, много люти и съдържащи консерванти и стабилизатори. Шоколад в малки количества може!
Питейна, чиста вода да има винаги на разположение!
Без храна и вода умират след 2 дни!
При плъховете резците растат постоянно и поради това е необходимо в клетката им постоянно да присъства, напр. дървено трупче, което ще използват за гризане!

Здраве:
Ежедневно трябва да се следи здравословното състояние на плъха.
Най-често срещаните и характерни признаци на заболяване са: загуба на апетит, настръхнала козина, апатия, киха или диша затруднено, хрипове, изтечения от носа и очите, възпалени очи, зацапване около основата на опашката – диария, проскубване и опадане на козина, разчесвания, рани, подутини, отоци, кръвотечение.
Ако животното е много изцапано препоръчва се почистване с топла вода и котешки мек шампуан, след което добре да се подсуши.Къпане – не по-често от веднъж месечно!

Обобщение:
Може да отглеждате както едно, така и няколко еднополови животни (препоръчва се плъхчетата да бъдат две – братя или сестри, а не едно!).Плъховете са социални животни! Размножават много бързо и лесно!
Ако отглеждате едно плъхче трябва да му отделяте повече време, да общувате с него и да го пускате на разходка, но винаги под наблюдение! Някои плъхове са хулигани!
Плъховете много бързо си научават имената и се отзовават при повикване.Различават стопаниа си от други хора, заучават и изпълняват команди!Всеки плъх е личност и има характер!
Предимно нощно активни – вечер и първата половина на нощта!
Живеят 2-4 години.

Запомнете: Плъховете на са играчка! Вие носите отговорност за тяхното здраве и живот!

******************************************************************

А сега за плъховете, свободно приживяващи из канали, стари къщи, под земята и по нея....

Обикновените плъхове, не са чак толкова интелигентни.Те се смятат за вредители.Унищожават селскостопанските култури на хората, преносители са на различни болести, които могат да навредят и дори убият хора и животни, имащи контакт с тях.Обикновените плъхове, които можем да срешнем спокойно в някой хамбар, на полето или в някое мазе, не стават за домашни любимци.Те са страхливи и освен, че само ще ви хапят, ще унищожават свичко изпречило им се на пътя във вашият дом.За разлика от декоративните плъхове, ''''дивите'''' ядат всичко, което намерят.Така те често се хранят с храни, носещи паразити.Това е и причината,че те са преносители на всякакви болести.В миналото са били най-големия разпространител на чумата.Където имало епидемия от плъхове, е имало и чумна епидемия.
Плъховете се появяват и в съня на хората. т.е. Ако млад човек сънува плъх, това означава, че ще има проблеми в работата и неразбирателство с близките.За възрастните пък, това означава, че ги чака болест или самота.Ако пък убиеш плъх на сън, ще си върнеш нещо изгубено.

Меню на обикножени, диви плъхове:

1.Храна - кафе на зърна. Питие - козе мляко.
2.Храна - месо. Питие - краве мляко
3.Храна - зеленчук. Питие - питейна вода.
4.Храна - сладки плодове. Питие - не е нужно
5.Храна - Зърнени продукти(просо,пшеница,царевица,слънчоглед,жито и дуги...). Питие - всякакво (мляко/вода)
6.Храна - Сурови спагети,макарони или юфка. Питие - козе мляко.
На седмо място е сирене и кашкавал.Дори и да е учудващо, тези продукти не са най-предпочитаните от тях.
7.Храна - сирене и кашкавал. Питие - вода.
8.Храна - гъби. Питие - козе мляко.
9.Храна - шоколад. Питие - краве мляко.

Това е менюто, което те главно предпочитат.Въпреки че се хранят с всичко(за разлика от декоративните) , това е най-предпочитаното.

******************************************************************

Admin
Admin

Брой мнения : 22
Registration date : 23.10.2007

Вижте профила на потребителя http://plyhche.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите