Монголски джербил-БОЛЕСТИ ЧАСТ 2

Go down

Монголски джербил-БОЛЕСТИ ЧАСТ 2 Empty Монголски джербил-БОЛЕСТИ ЧАСТ 2

Писане  Admin on Сря Окт 24, 2007 4:10 am

4.Други заболявания

Отделяне на порфирин ("кървящ"нос)
Симптоми: Нослето на джербила изглежда кървящо.По него се забелязва гъст секрет с тъмно-червен цвят.Но в действителност това не е кръв, а порфирин - пигмент, отделян от жлезите на Хардериан.Този секрет се отделя в по-големи количества при общо неразположение и ясно изразени болестни състояния: инфекции, травми, стрес.Силна уплаха също може да провокира това явление.Отделяне на порфирин може да се наблюдава и от очите.Освен това порфирин се отделя нормално от очите при ежедневният тоалет, но в малки количества.
Лечение: При обилно отделяне на порфирин се препоръчва да се проведе имунотерапия и да се консултирате с ветеринар.Секретът се почиства с памучно тампонче, напоено с отвара от лайка.
Профилактика: да се осигурят оптимални условия на отглеждане и пълноценно хранене, без излишен стрес.

Опадване на козинката над носа
Когато джербилът гризе решетките на клетката много лесно се проскубва козинката, точно над нослето и се забелязва голо петно кожа.При преместването на животното в терариум (аквариум) оголеното мястото бързо се покрива с нова козинка.

Дерматит на носа ( възпален нос, "червен нос")
Симптоми: сърбеж и загуба на козинката около носа.
Причини: все още неясни.Като възможни причини: упорито копаене, гризане на решетките (на клетката).Дерматит на носа се предизвиква и от събиране и натрупване на порфиринов секрет, който дразни носната лигавица.Стрес-факторите са първопричината за възникването на заболяването, защото предизвикват повишената секреция на хардериановите жлези.Също така като последствие може да възникне вторична инфекция, предизвикана от стафилококи.
Лечение: срещу вторичната бактериална инфекция се прилага антибиотично лечение.
Профилактика: най-доброто решение за отглеждане на джербили е просторният терариум (аквариум), където хигиената задължително трябва да бъде на ниво.

Гнойно възпаление на носа
Заболяване с инфекциозен характер.От ноздрите се отделя гноен секрет.Джербилът киха и трие носа, при което той се разранява до кръв.Също така се повишава секрецията на порфирин.От постоянното дразнене козинакат около нослето загрубява, получават се корички, като след това падат и на тяхно място се открива гола кожа.
Лечение: капки за нос, имунотерапия, антибиотици

Панофталмит
Остро гнойно възпаление на всички тъкани и обвивки на окото с последващо потъмняване и некроза на роговицата.Причините могат да бъдат инфекция и различни тумори.
Лечение: в ранните стадии на заболяването - антибиотнци, при напредналите - хирургична намеса.

Възпаление на очите
Симптоми: клепачите са подути, може да се появят малки абсцеси (гнойници), козината по тези места окапва, наблюдава се гноен секрет и порфирин.
Лечение: очни капки и антибиотични мази, имунотерапия.

Катаракта
Симптоми: бяло, мътно петно на окото.
Причини: основно наследствени, диабет и др.
Лечение: няма
Профилактика: изключват се от разплод животни с катаракта, няма никаква реална възможност да се предотврати.

Епилепсия
Симптоми: джербилът внезапно пада и започва да трепери, с прибрани назад уши.Възможно е да се наблюдава и обилно слюнкоотделяне.След няколко минути животното идва в съзнание.Обикновено се наблюдава при млади животни до 6 месечна възраст.
Причини: някои индивиди са склонни към епилепсия.Друга причина може да бъде недостиг на манган в храната.
Лечение: не се прилага. По време на пристъпа не пипайте животно.Също така не допускайте да се размножават страдащи от епилепсия джербили, тъй като заболяването се предава по наследство.
Профилактика: предотвратете всички стресови ситуации - епилепсията може да бъде следствие на силен стрес.
Затлъстяване
Симптоми: излишно тегло, проблеми с размножаването и кръвообращението.
Причини: храната - нейното количество и белтъчно съдържание, липса на физически упражнения.
Лечение: всеки джербил над 100 г е с наднормено тегло и има нужда от диета.Слънчогледови семена, всякакви ядки и животински белтъчини храни трябва да се отделят от дажбата, докато не отслабне и влезе в нормална охраненост.
Профилактика: физическо натоварване и да не се прекалява с гореспоменатите хранителни продукти.

Загуба на опашката
Симптоми: травма, счупване, откъсване.
Причини: колела за бягане - крехката опашката на джербила може да се заклещи между пръчиците на колелото и да се травмира сериозно.
Лечение: ако опашката е напълно откъсната, раната може да се обработи с кислородна вода и антибиотична маз.Ако е счупена и виси само на кожата си - налага се ампутация.Джербилът лесно се приспособява да живее без опашка.
Профилактика: никога не хващайте джербила за върха на опашката! Може да го хващате само в основата на опашката с едната ръка, а с другата да придържате тялото.Внимавайте какво колело за бягане ще изберете.

"Плешива" опашка
Симптоми: загуба на козинката по опашката или около основата й.
Причини: джербилът може сам да премахне козинката на опашката си от безделие или друг джербил да му "помогне" за това.
Профилактика: правилно отглеждане, поставете колело за бягане, различни картонени играчки (картонената ролка от тоалета хартия), дървени пръчки, стълбички и къщичка.

Счупване (фрактура) на крайник
Симптоми: джербилът куца.
Причини: счупването зараства бързо, стига да не бъде сложна фрактура с разместване на костта.При това състояние се налага ампутация на крачето, без сериозни последствия за здравето и физическата активност на животното.

Счупени зъби
Причини: недостиг на калций и други микро- и макроелементи.
Лечение: минерален камък за гризачи, млечни продукти.
Профилактика: балансирано хранене.

Прекомерно израснали зъби
Симптоми: джербилът гладува и слабее.
Причини: резците на гризачите растат през целият им живот и обикновено се изхабяват и заточват в процеса на гризане.Когато на джербилите (и останалите гризачи) не се предостави възможността да гризат, резците израстват прекомерно и затрудняват приемането на храна - животното гладува.
Лечение: корекция на зъбите с клещи.
Профилактика: винаги да имат на разположени специален камък за гризачи или други подходящ за заточване на зъбите предмет - дървени клонки или трупчета.

Отит (възпаление на ухото)
Това заболяване се наблюдава при възрастните джербили, при което внезапно се изкривява шията.Възможен причинител - Pasteurella multocida.Като лечебно средство се прилага окситетрациклин.Понякога заболяването може да се предизвика от киста в ухото, известна като cholesteatoma.Тези кисти са обичайни за джербилите.Лечението е антибиотично (Байтрил).

5.Паразитни болести

Дерматомикози
Симптоми: малки петна по кожата или рядка козинка, кожата - суха, начало на хиперкератоза ( повишено вроговяване) в областта на корема
Причини за заболяването: Джербилите рядко заболяват от тази болест.Причинител - гъбичката Trichphyton mentagrophytes.
Лечение: Противогъбичното средство - Клотримазол, Канестен.При упорито страдание - в продължение на 2 месеца гризеофлувин.
Профилактика: Трихофитията се предава на човека (зооноза).Да се избягва директен контакт!

Ектопаразити. Кърлежи
Симптоми: струпеи (корички), екземи, сърбеж.
Причини и лечение: Demodex criciti и Demodex aureti често се срещат при джербилите, като възбудители на демодекозата.Наличието само на кърлежчетата е недостатъчно за да се прояви клиничната картина на заболяването, и затова е необходимо да се съчетае опаразитяването с авитаминоза или лоши хигиенни условия на отглеждане за да протече заболяването (като при гъбичните заболявания).Демодикозата протича без сърбеж - само с пърхот и струпеи.Лечението се провежда с Neguvon или Cyflee. При опаразитяване с Notoedres cati по кожата около муцунката, ушите, крайниците и около дупето се появяват сухи корички със сив цвят и пърхот.Козинката окапва и се наблюдава силен сърбеж.Животните се чешат упорито и си предизвикват рани, като впоследствие се инфектират.След 2-3 месеца от първите признаци джербилите умират от изтощение.По-често се опаразитяват мъжките.Друг вид краста, наблюдавана при джербили, е тази, причинена от Sarcoptes anacanthos ( по-често се среща при плъхове).Тези кърлежчета "прокопават" ходове в кожата и се хранят с телесни течности.Предизвикват много силен сърбеж.По кожата се образуват гнойници, корички и кожата става груба и корава.Животното губи апетит и става раздразнително.След 3-4 седмици умира.
Наличието на кърлежчетата се установява микроскопски - взема се материал от поразена кожа.Лечението се състои в къпане на животното с Alugan или Neguvon, след което се суши под инфрачервена лампа
Въшки и пухояди рядко се срещат при джербилите.Третирането е същото, двукратно с интервал от 8 дни, за да се предотврати рецидив и да се унищожат ларвените форми.Обработват се клетката и инвентара със същият разтвор.
Профилактика: купувайте си джербили само от добрите зоомагазини и от хора, които ги развъждат.

6.Отровни вещества

Аминогликозиди
Много са токсични за джербилите - предизвикват парализа и смърт в размер на 80-100% от третираните животни.

Admin
Admin

Брой мнения : 22
Registration date : 23.10.2007

Вижте профила на потребителя http://plyhche.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Монголски джербил-БОЛЕСТИ ЧАСТ 2 Empty Re: Монголски джербил-БОЛЕСТИ ЧАСТ 2

Писане  Gensa on Съб Фев 16, 2008 4:25 am

Можехте поне едно линкче да сложите към сайта от, който сте взели информацията. Wink

Поздрави от http://gerbils.hit.bg

Gensa

Брой мнения : 1
Registration date : 16.02.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите