Грижа за тях и болестите,които са възможни.

Go down

Грижа за тях и болестите,които са възможни. Empty Грижа за тях и болестите,които са възможни.

Писане  Admin on Вто Окт 23, 2007 4:31 pm

Проблеми със зъбите

Много морски свинчета имат проблеми с дължната на зъбите. Ако забележите прекалено дълги зъби в устата на свинчето ви, веднага го заведете на лекар. Извитите резци нараняват кожата и правят невъзможно храненето.
Ако вашето морско свинче си счупи зъбче, изчакайте резеца да израсте, като през това време хранете животинчето със смляна или настъргана наситно храна. Не забравяйте, че прасето има още много зъби, разположени в задната част на черепа, и ако не може да разкъсва храната на малки парчета, то все още може да дъвче.

Подрязване на Нокти

Морските свинчета имат четири къси нокътя на всяка 'ръка' и по три на всеки 'крак'. Ако животното не ги изтрива, те ще израснат трърде дълги и извити.Така ноктите ще пречат на ходенето, ще се забиват в крачето.

Ako това се случи с вашето свинче, значи то не изтрива достатъчно ноктите си и има нужда от вашата помощ. Ако не искате да се заемете с подкъсяването на ноктите (ако се страхувате, че може да го нараните), то водете свинчето на ветеринар за рутинна поддръжка на крайниците. Ветеринарният лекар ще подкъси ноктите със специални ножички.

Бихте могли да се научите сами да режете ноктите на вашето свинче. За целта трябва или да си купите ножичка за подрязване на нокти за морски свинчета (7-10 лв.), или да намерите надеждна нокторезачка. Имайте предвид една особеност на ноктите на морските свинчета - по цялата им дължина минава кръвоносен съд, затова не трябва да отрязвате направо цялото парче нокът, което смятате за излишно. Трябва да отрязвате първоначално няколко милиметра (1-2), след това да изчакате няколко дни, докато кръвоносният съд се отдръпне малко назад. (Срещу светлина ще видите това). Постепенно ще подкъсите нокътя.

Ако засегнете кръвоносния съд, ще потече кръв. При здраво свинче кръвотечението трябва да спре своевременно. Попийте кръвта, изчакайте, докато се уверите, че всичко е наред. не поставяйте свинчето веднага върху талаш, тъй като то все още има рана на крака, която не трябва да се инфектира. Ако имате проблеми или се чувствате несигурни, потърсете ветеринар.
Ето една диаграма.
Грижа за тях и болестите,които са възможни. Nailcare
Номер 1: Нормален нокът, в който се вижда кръвоносният съд.
Номер 2: Ако срежете по вътрешната линия, ще срежете кръвоносния съд, както виждате. Затова трябва да срежете по външната линия. Забележете на картинката как с растежа на нокътя расте и кръвоносният съд.
Номер 3, 4: Кръвоносният съд ще се прибира назад, ако постепенно с течение на времето отрязвате по малко нокът.
Номер 5: Ето как подкъсеният нокът се реже по-лесно с по-малка опасност от нараняване.
Номер 6: Нормален нокът.

Движение

Движението е много важно за здравето на морското свинче. Въпреки че свинчето прави впечатление на лениво, тромаво същество, то има нужда да тича. Движението го поддържа жизнено, помага на метаболизма и го сприятелява с Вас много по-лесно, отколкото ако го възприемате като плюшена играчка.
Всеки ден морското свинче се нуждае от разходка на пространство, по-голямо от клетката. Това може да бъде легло или пода на стаята.
1. Обезопасете района - махнете кабелите, отровни растения, найлони, ценни предмети и т.н. Заключете кучета, котки, порове (каквото друго животно си имате) в другата стая. Изключете възможността свинчето да избяга зад гардероби или легла, като препречите отворите. Накрая помислете дали има нещо друго, с което да увеличите безопасността на прасьо, и постелете някой стар чаршаф, одеало или покривка на пода. Така почистването след разходката на свинчето ще ви се стори песен.
2. Пуснете свинчето на пода и го наблюдавайте. Отначало то ще стои на едно място, после може и да заспи, но постепенно ще свикне с новата територия и ще се раздвижи. Ще започне да ходи, да души, да разузнава, докато се превърне в тичащо и подскачащо във въздуха прасе. Когато наистина му е весело, ще груха като прасе, докато обикаля.
3. Можете да му оставите храна, някакви негови предмети, талаш от клетката - така подът ще му мирише на нещо познато.

Къпане на морското свинче

Различни автори, любители и ветеринари имат различни мнения кога и колко често да се къпе свинчето. Някои казват, че може и изобщо да не се къпе. Общото мнение е, че това трябва да става рядко, един или два пъти годишно. Ползвайте специален шампоан за гризачи (ако изобщо намерите в България). Мийте свинчето, без да го мачкате и триете, без да му топите главата във вода. Важно е след това да го изсушите с кърпа, да постои завито, далеч от смъртоносни течения.Горе.

Как да хващаме и държим свинче

Важно е да държим свинчето правилно, за да не го травмираме - физически и психически.

Основно правило е да не се дава свинче на малки деца. Животното е меко и децата са склонни да го стискат, докато го убият... То се извива и скача от ръце, които не го държат сигурно и удобно, затова не само деца, а и неопитни възрастни може да го изпуснат. Костите на морските свинчета лесно се чупят при падане от височина.

Когато хващате животното, не прилагайте излишна сила. То не е тежко, нито чак толкова мърдащо - не го стискайте силно. Дръжте го спокойно и с две ръце, като обхващате цялото тяло, а не го хващате и вдигате за лапа или глава. Не позволявайте да виси или да е свито на топка.
При хващане всяко свинче недоволства. Те обичат да ги държат, но не харесват самия акт на улавяне.

Хавлиената кърпа се препоръчва на по-неопитните или нa несигурните собственици - хващате свинчето, като му мятате кърпа отгоре и го грабвате с нея с две ръце. Така то се чувства сигурно, а и после на коленете ви всички "случайности" и "инциденти" ще попадат в кърпата...
Друга полза от кърпата - ако свинчето ви избяга и не знаете как да го хванете, просто метнете върху него някоя кърпа, докато то ви бяга по пода. Свинчето веднага ще спре, защото ще реши, че се е скрило.

Admin
Admin

Брой мнения : 22
Registration date : 23.10.2007

Вижте профила на потребителя http://plyhche.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите