Размножаване

Go down

Размножаване Empty Размножаване

Писане  Admin on Вто Окт 23, 2007 4:24 pm

Морските свинчета се използуват за разплод най-много до 4 —5-годишна възраст. За развъждане се подбират здрави, жизнени женски, навършили 5 — 6 месеца, и с 1/2 — 1 месец по-възрастен мъжки, въпреки че половата им зрелост настъпва още на 3-месечна възраст.
Разгонването (еструсът) при женските се повтаря всеки 15 — 17 дни и трае 24 ч. Половият цикъл следва ритмично (един след друг) независимо от годишните времена и сезони. Само през време на разгонването влагалището се открива и е възможно оплождането.
След 60 —68-дневна бременност женската ражда 1—5 малки (най-често 2 — 3). Бременността се повлиява съществено от броя на новородените — при голям брой новородени (5 и повече) е от 59 до 68 дни, а при 1—2 новородени може да достигне дори 72 дни. Женските раждат годишно 2—4 пъти както през деня, така и през нощта. Раждането продължава около 1 час.
Новородените са покрити с козина и веднага след раждането отварят очи и следват майка си. Те се раждат със зъби и самостоятелно могат да се хранят, но се нуждаят и от майчино мляко. Още на 3-тия ден след раждането започват да поемат твърд фураж.
Бозайният период продължава около 15 — 20 дни. Малките се отбиват след 3-седмична възраст, когато достигнат маса 160—180 г. Морските свинчета са много чисти, кротки, с незлобив нрав и много подвижни, поради което са желани обитатели на живия кът. Могат да се отглеждат през лятото и на двора (фиг. 12) или в ограден слънчев алпинеум, при което са интересен обект на наблюдение. Те не хапят, поради което могат спокойно да се поверяват в ръцете на децата. При добро и правилно отглеждане морските свинчета живеят 8 — 9 години, а понякога и повече.

ОЩЕ ВЪВ ВРЪСКА С БРЕМЕННОСТТА И ЗДРАВЕТО!
Свинките трябва да родят за първи път на възраст между 5 и 12 месеца. Ако в този период не забременеят, по-добре това да не се случва и по-късно в живота им. Освен това се препоръчва женските да не раждат повече от 3 пъти годишно, майките да не са по-възрастни от 3 години, а бащите - на не повече от 5 години.

Ако имате бременни свинки, вземете предвид следните съвети за грижи за майката:
1. Проверете дали бъдещата майка не е твърде млада. Ако тя е по-млада от 4-5 месеца, или по-слаба от 500 грама в началото на бременността, може да имате проблеми. Говорете с ветеринарен лекар или поне имайте предвид телефонния номер и адрес на най-близката клиника.
2. За да задържите теглото на бебетата и да направите раждането по-лесно, намалете колкото можете дажбата на свинката от гранулки и й давайте повече зелена и свежа храна. Избягвайте да й давате богати на мазнини храни - ядки, семена, гранулки.
3. Бременните свинки имат нyжда от 20 милиграма витамин С всеки ден. Добра идея е да давате на свинката чисти плодови сокове. Така й давате плодова захар и енергия.
4. Имайте предвид, че някои млади майки се държат странно при първо раждане. Някои свинки се плашат и тичат нервно наоколо, все едно са ужасени от странното си състояние. Успокойте свинката и по възможност не я оставяйте сама.

Бременността при морските свинчета протича леко и почти незабелязано, трае 60-72 дни. Малките могат да бъдат усетени, когато ритат в майката, също както при хората. Когато това стане, остават 3 седмици до раждането.

Самото раждане може да продължи от 15 до 40 минути. Ако сте виждали свинката си да хълца, значи няма да се изненадате от контракциите. Първото свинче се появява около 5 минути след началото на раждането. Главата се показва първа. Майката почиства малкото. Минават 3-4 минути, докато се роди следващото 'бебе'. Плацентата се изхвърля след раждането, като голяма част от нея бива изядена от майката. Понякога майката не успява да се погрижи за всички малки и трябва да й помогнете. Ако по време на раждането майката не освободи малките от обвивките им, вие трябва да разкъсате мембранките. В противен случай бебетата ще се задушат. След като почистите от мембранката леко и нежно бебето с чиста кърпичка, върнете го отново до майката.
Не се опитвайте да издърпвате нищо от майката. Възможно е, при най-добрите намерения да помогнете на раждането, да усложните положението.
Нормално майката трябва да освободи всяко малко от плацентата, като прегризе пъпната връв. Ако това не се случи, бихте могли да прережете пъпната връв със стерилизирани ножички на малко повече от сантиметър от коремчето. Иначе малкото свинче ще мъкне плацентата със себе си наоколо. Това не е причина за притеснения, тъй като майката рано или късно ще освободи свинчето от плацентата и пъпната връв. След раждането свинката изяжда всички "улики" - дори парченцата талаш наоколо. Тя прави това, за да не могат душещи наоколо хищници да доловят раждането на малки и беззащитни бебета. Ако тя роди през нощта, на сутринта няма да забележите, че е протекло раждане. Само гушещите се наблизо свинчета ще подсказват това (много красноречиво).

Потърсете ветеринар при всеки от следните случаи:
1. Наличие на силно кръвотечение. Нормално не би трябвало да има повече от една супена лъжица кръв. Възможно е и да няма въобще.
2. Ако майката прави усилия и въпреки това в продължение на 10 минути не се появи малкото.
3. Ако майката надава силен писък с всяка контракция.
4. Ako плацентата не се появи с малките.
5. Ако майката се умори и се откаже да продължи раждането /при затруднения/.
6. Ако свинката отделя силна миризма на ацетон /2 седмици преди до 2 седмици след раждането/.
7. Ако свинката кърви повече от 2 дни след раждането или ако кърви силно.
8. Ако забележите по-големи количества кръв или друго вещество, всякакви симптоми на болест, необичайно поведение или умора след раждането, възможно е свинката да е задържала части от плацентата или дори някое неродено малко. Потърсете ветеринар веднага.

!!! Ако раждането продължи по-дълго от 40 минути, значи нещо не е наред. Вероятността да се роди някое живо бебе след това не е голяма. Малки под 50 гр. обикновено умират. Преждевременно родените нямат достатъчно развит инстинкт да дъвчат и гълтат, затова обикновено също умират.

Обикновено се раждат 3-4 малки по около 85 грама, с козина, с отворени очи. Те веднага могат да се хранят с обичайната храна на майката, но и продължават известно време да сучат. Майчината грижа за свинчетата е ограничена, те са самостоятелни. На 21 дни малките трябва да тежат от 165 до 240 грама. По това време и трябва да престанат да сучат. През първите два месеца малките морски свинчета нарастват с 2.5 -3.5 грама дневно. До 12-15 месеца продължават да растат с по-бавни темпове. Въпреки че отначало бебетата ще ви се струват кльощави, не ги тъпчете с храна. Те постепенно ще напълнеят.

След 4 седмици по-добре е да се разделят женските от мъжките, защото половата зрелост скоро ще настъпи.

Admin
Admin

Брой мнения : 22
Registration date : 23.10.2007

Вижте профила на потребителя http://plyhche.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите